Contouring & Highlighting – Αυτές οι τεχνικές…
Το γνωστό και ξακουστό πλέον contouring, ή αλλιώς κοψίματα, ή αλλιώς φωτοσκιάσεις….Λιγο πολύ όλες οι γυναίκες το έχουν δοκιμάσει, ή έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον να το δοκιμάσουν. Τι είναι όμως το contouring βρε κορίτσια; Από πού ξεφύτρωσε; Γιατί έγινε καθημερινότητα μας; Και τι είναι το highlighting;
Λίγα λόγια…έτσι για την ιστορία
Το contouring είναι μια τεχνική, η οποία αρχικά προοριζόταν για χρήση στην θεατρική σκηνή. Γιατί; Γιατί μπορεί να διορθώσει ή ακόμα και να αλλάξει ολόκληρο το σχήμα του προσώπου, είτε προβάλλοντας έντονα κάποια χαρακτηριστικά είτε σκιάζοντας κάποια άλλα.
Η ιστορία του contouring για την ακρίβεια ξεκινάει τον Μεσαίωνα, το 1500 μ.Χ. στην Αγγλία. Εκεί, οι θεατρικοί ηθοποιοί, άπλωναν κιμωλία στο πρόσωπό τους για να μπορούν οι θεατές να παρατηρούν καλύτερα τις εκφράσεις τους. Το 1800 μ.Χ. ο τεχνητός φωτισμός εισήχθη στο θέατρο. Τότε ήταν πλέον απαραίτητο οι ηθοποιοί να τονίζουν τα πρόσωπά τους κάτω από τα έντονα φώτα για να μπορούν να αποτυπώνονται καλύτερα τα συναισθήματα τους καθώς έπαιζαν.
Στην σύγχρονη εποχή, ο θρυλικός makeup artist Max Factor (ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας καλλυντικών), ήταν αυτός που το 1934 δημιούργησε σειρά καλλυντικών ειδικά για το μακιγιάζ των ηθοποιών στον κινηματογράφο. Έπειτα, το 1945 για πρώτη φορά δόθηκε από τον ίδιο τον Max Factor, βήμα-βήμα η τεχνική του contouring στο ευρύ κοινό. Όχι τυχαία που μέχρι και σήμερα όλοι οι makeup artists “χρεώνουν” στον Max Factor την διάδοση της τεχνικής των φωτοσκιάσεων.
Πλέον όμως το contouring, έχει γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς αν όχι όλων, σίγουρα της μεγάλης πλειονότητας γυναικών και beauty lovers ανά τον κόσμο!
Contouring & Highlighting – εμείς…χώρια δεν μπορούμε….
Οι δυο αυτοί όροι συνδυάζονται απόλυτα μεταξύ τους και δημιουργούν τις κατάλληλες φωτοσκιάσεις στο πρόσωπο. Εκμεταλλευόμενες λοιπόν το ισχυρό αυτό όπλο του μακιγιάζ μπορούμε να τονίσουμε τα δυνατά σημεία του προσώπου μας και να κρύψουμε τυχόν ατέλειες.
Ουσιαστικά, με τις τεχνικές αυτές “παίζουμε” με τον τρόπο που διαχέεται το φυσικό φως στο πρόσωπο μας. Έτσι, μπορούμε να μεταμορφώσουμε το σχήμα του, να δείχνει λεπτότερο και να “μικρύνουμε” τη μύτη ή τα μάγουλα! Ακόμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε γωνίες ή να απαλύνουμε τις πιο έντονες γωνίες και να τονίσουμε τα όμορφα χαρακτηριστικά μας. Κανείς δεν θα πει ότι είναι από τις πιο εύκολες τεχνικές, όμως όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με λίγη εξάσκηση.
Με το contouring σκιάζουμε τα σημεία που θέλουμε να “κρύψουμε”, όπως ατέλειες, αφαιρώντας όγκο από εκεί που χρειάζεται.
Με το highlighter, δηλαδή ενός πιο φωτεινού από τον τόνο του δέρματος προϊόντος, τονίζουμε τα δυνατά σημεία του προσώπου φωτίζοντάς τα (όπως ζυγωματικά, “γέφυρα” ή άκρη μύτης, και χείλη). Η λάμψη που δημιουργείται κάνει αυτά τα σημεία να φαίνονται πιο έντονα μέσω της αντανάκλασης που γίνεται από το φως.
Το μυστικό για τις φωτοσκιάσεις (το contouring), είναι ότι πρέπει να φαίνονται πολύ φυσικές. Αυτό μπορεί φυσικά να γίνει και με τα κατάλληλα προϊόντα και με το απαραίτητο “μπλεντάρισμα”.
Kάνε κλικ εδώ και θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι για το τέλειο contouring!
Με τι προϊόντα επιτυγχάνεται η φωτοσκίαση;
Τόσο η σκίαση όσο και η φωτεινότητα μπορεί να επιτευχθεί είτε με υγρό foundation είτε με την γνωστή πούδρα (αλλά σε compact μορφή), είτε ακόμα και με concealers.
Για την σκίαση επιλέγουμε 1-3 τόνους πιο σκούρους από τον φυσικό τόνο της επιδερμίδας. Δεν είναι τίποτα άλλο από τις λεγόμενες σκιάσεις, δηλαδή την εφαρμογή πιο σκουρόχρωμου makeup ή πούδρας στρατηγικά τοποθετημένο στο πρόσωπο. Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε όπως λέμε το “ανάγλυφο¨ του προσώπου.
Η επιλογή επίσης του προϊόντος είναι σημαντική. Τα προϊόντα σε κρεμώδη μορφή “δουλεύονται” πιο εύκολα, και γίνονται πιο εύκολα “ένα με την επιδερμίδα”, με αποτέλεσμα ένα πιο φυσικό makeup look.
Αν είσαι αρχάρια, τα προϊόντα σε μορφή σκόνης είναι ιδανικότερα, γιατί είναι πιο ελαφριά σε υφή.
Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη για το contouring είναι ότι, ΔΕΝ πρέπει να μοιάζει με μακιγιάζ! Πρέπει να θυμίζει πραγματικές σκιές που δημιουργούνται από δομή των όστών στο πρόσωπό σου. Με αυτό τον τρόπο θα τονίσει τα ζυγωματικά και θα κάνει το πρόσωπό να φαίνεται πιο λεπτό και συμμετρικό.
Ανάλογα τώρα το αποτέλεσμα που θες να έχεις (έντονο ή πιο φυσικό), θα “παίξεις” με μια έως τρεις αποχρώσεις πιο σκούρες από το φυσικό σου χρώμα. Επίσης, όταν εξασκηθείτε αρκετά, μπορείτε να δημιουργήσετε τις σκιάσεις που θέλετε με ένα κρεμώδες προϊόν και να “κλειδώσετε” το αποτέλεσμα με μια πούδρα στην ίδια ίσως απόχρωση. Αυτό θα δώσει και ένταση αλλά και διάρκεια.
Contouring – απλώς ένα beauty trend;
Οχι, όχι, όχι. Η αλήθεια είναι ότι το contouring “ξαναζωντάνεψε” το 2012! Τότε, η γνωστή Kim Kardashian, ανήρτησε στα social media μια φωτογραφία, με το μακιγιάζ της “πριν & μετά”. Το makeup της το είχε επιμεληθεί ο διάσημος makeup artist, Scott Barnes, αγαπημένος όλων των celebrities, και προσωπικός mua της J.Lo και έδειχνε την αλλαγή που δημιούργησε στο πρόσωπο η τεχνική του contouring. Έτσι, αν και ξεκίνησε στους σύγχρονους καιρούς ως ένα ακόμα trend, το contouring ήρθε για να μείνει! Αγαπήθηκε και υιοθετήθηκε από όλες σχεδόν τις γυναίκες και τους επαγγελματίες του χώρου της ομορφιάς.