Τι φορητό ηχείο να πάρω;
Η αγαπημένη μας μουσική, οι εκπομπές και τα podcast είναι πλέον αποθηκευμένα στο Spotify ή σε κάποια φορητή συσκευή και αυτό αναπόφευκτα μας κάνει να θέτουμε το ερώτημα…τι φορητό ηχείο να πάρω για να έχω πρόσβαση στα αγαπημένα μου από οπουδήποτε;
Ισχύς
Η ισχύς μετράται σε Watt και προφανώς όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο το καθιστά πιο κατάλληλο για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Πρακτικά, τα φορητά ηχεία έχουν ισχύ από 2,5 W μέχρι 150 W. Γενικά πάντως, σε λύσεις άνω των 30W θα πάτε μόνο αν έχετε μεγάλες απαιτήσεις για αρκετά μεγάλους εξωτερικούς χώρους.
Διάρκεια μπαταρίας
Οι δύο παράγοντες που επηρεάζουν την αυτονομία ενός φορητού ηχείου είναι: η χωρητικότητα της μπαταρίας και η ισχύς. Η κατανάλωση της μπαταρίας σας είναι μεγαλύτερη αν το ηχείο λειτουργεί σε υψηλή ένταση. Οι περισσότερες συσκευές αναγράφουν τις ώρες αυτονομίας της μπαταρίας. Ενδεικτικά, μία καλή συσκευή έχει αυτονομία μεγαλύτερη των 4 ωρών.
Συνδεσιμότητα
Ουσιαστικά μπορούμε να κάνουμε έναν διαχωρισμό σε 3 κατηγορίες:
α) Bluetooth ηχεία: Ιδανικά για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. Όσο πιο νέα έκδοση bluetooth υποστηρίζει, τόσο πιο σταθερή θα είναι η σύνδεση.
β) Σύνδεση μέσω Wi-Fi. Κάποια από αυτά έχουν και “έξυπνες” λειτουργίες όπως τον έλεγχο άλλων συμβατών συσκευών.
γ) Καλωδιακή σύνδεση: Μπορεί να γίνει με AUX ή 3,5 mm, θύρα NFC ή ακόμα και υποδοχή microSD. Μειονέκτημα ότι χρειάζεται καλώδια. Επίσης, δεν είναι τόσο εύκολα στην χρήση όσο τα bluetooth ηχεία.
Αξιόπιστος κατασκευαστής
Φροντίστε να προτιμήσετε ηχεία από κάποιον αξιόπιστο και εξειδικευμένο κατασκευαστή όπως οι παρακάτω:
Ποιότητα ήχου
Εδώ πρέπει να κοιτάξετε δύο πράγματα:
α) Την συνολική παραμόρφωση, η οποία πρέπει να είναι μικρότερη του 1%.
β) Το εύρος των συχνοτήτων. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα μοντέλα καλύπτουν από 20 Hz έως 20 kHz. Ανάλογα όμως το είδος μουσικής που προτιμάτε, ίσως έχετε και συγκεκριμένες απαιτήσεις. Τα μπάσα ακουγονται βαθύτερα σε ένα ηχείο του οποίου η χαμηλή τιμή είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 20 Hz. Αν όμως σας ενδιαφέρουν περισσότερο τα πρίμα (υψηλές συχνότητες), τότε θα πρέπει να κοιτάξετε ώστε η υψηλή τιμή να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 20 kHz.
Σύνδεση πολλών ηχείων ταυτόχρονα
Με την σύνδεση πολλών ηχείων μαζί μπορούμε να πετύχουμε αυτό που λέμε “στερεοφωνικό ήχο”. Αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς, τότε πρέπει να ελέγξετε ότι το φορητό ηχείο που θα αγοράσετε δίνει αυτή την δυνατότητα.
Ενσωματωμένο ραδιόφωνο
Δεν έχουν όλα τα φορητά ηχεία αυτή την δυνατότητα. Οπότε, αν το χρειάζεστε οπωσδήποτε να είστε σίγουρος ότι το έχουν.
Συνοπτικά
Για απλή χρήση, τα φορητά ηχεία που κυκλοφορούν στην αγορά θα σας καλύψουν απόλυτα. Από εκεί και πέρα όμως, αν έχετε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη θα πρέπει να ψάξετε σε βάθος τα τεχνικά χαρακτηριστικά για να μείνετε ευχαριστημένοι.