Είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουμε κοντά μας

Είδη πρώτης ανάγκης

Είδη πρώτης ανάγκης που πρέπει να έχουμε κοντά μας

Οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι καταστάσεις κρίσιμες, που συνήθως οι περισσότεροι δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις να τις χειριστούμε. Κανείς δεν μπορεί να είναι πλήρως προετοιμασμένος για έναν σεισμό, μια πλημμύρα ή μια φωτιά. Μπορεί όμως να ενημερωθεί και να ξέρει καλύτερα πως να αντιδράσει. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αφορούν κάποια καταστροφή αλλά την υγεία μας όπως πχ μια λιποθυμία ή ένα τσίμπημα εντόμου. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποια είδη πρώτης ανάγκης που καλό είναι να έχουμε κοντά μας, ώστε σε μια δύσκολη κατάσταση να μας βοηθήσουν.

Νερό

Νο 1 στη λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης είναι το νερό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το νερό είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμα και στη θάλασσα να βρεθούμε σε ανάγκη, το πόσιμο νερό μας χρειάζεται. Καλό είναι να κουβαλάμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι (από υλικό φιλικό προς το περιβάλλον) και να βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα στο σπίτι σε περίπτωση που δεν μπορούμε να πιούμε από τη βρύση.

Φαγητό

Φυσικά πολύ σημαντικό είναι και το φαγητό. Καλό είναι εκτός από νερό μαζί μας να έχουμε και μπάρες δημητριακών ή κάποιο φρούτο εάν είναι εφικτό. Στο σπίτι μια καλή λύση είναι να έχουμε τρόφιμα που διαρκούν αρκετό διάστημα και δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όπως κομπόστες και κονσέρβες. Φυσικά εάν υπάρχει πρόβλημα υγείας όπως συχνές υπογλυκαιμίες ή υπόταση, ο γιατρός θα μας έχει συμβουλεύσει κατάλληλα τι θα μας βοηθήσει να έχουμε μαζί μας για ώρα ανάγκης.

Ρούχα και σκεπάσματα

Σε περιπτώσεις που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, όπως σε μια βόλτα με το αμάξι κάλο θα ήταν να έχουμε μαζί μας βασικά ρούχα ή σκεπάσματα. Όσο περίεργο και εάν ακούγεται το να έχεις μαζί σου κάποια εσώρουχα ή μια αλλαξιά ρούχα μπορεί να σε σώσει μερικές φορές. Αδιάβροχα, καπέλα, γάντια, κουβέρτες, υπνόσακους, αθλητικά παπούτσια ή μπότες είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί να ήταν χρήσιμα πχ σε ένα πικ νικ ή μια πεζοπορία, κυρίως εάν υπάρχουν και παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, πριν φύγεις από το σπίτι δες τι καιρό θα έχει ώστε να είσαι προετοιμασμένος.

Είδη πρώτης ανάγκης

Φάρμακα – Είδη υγιεινής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τσεκάρουμε αναφορικά με τα φάρμακα είναι να έχουμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι αλλά και στο αμάξι μας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε να ελέγχουμε συχνά τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων και να αντικαθιστούμε όσα έχουν τελειώσει. Αλοιφές για εγκαύματα και τσιμπήματα, οινόπνευμα, βαμβάκι, επιδέσμους και παυσίπονα είναι μερικά από αυτά που πρέπει να έχουμε. Ο φαρμακοποιός σας θα μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από online φαρμακεία. Πολύ σημαντικά είναι και τα είδη προσωπικής υγιεινής όπως τα αντισηπτικά μαντηλάκια, οι μάσκες και τα είδη για γυναίκες.

Εργαλεία και ειδικά αντικείμενα

Υπάρχουν πολλά μικρά ή μεγάλα αντικείμενα και εργαλεία τα οποία ανά περίπτωση μπορεί να κάνουν μεγάλη διάφορα εάν τα έχεις μαζί σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Φυσικά πρέπει πάντα να αποφασίζεις και βάσει των αναγκών των μελών της οικογένειας πχ μώρα, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας κλπ. Παρακάτω είναι μια λίστα με πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσει.

 • Φακός
 • Μπαταρίες
 • Ανοιχτήρι κονσέρβας ή σουγιάς
 • Κολλητική ταινία
 • Σπίρτα
 • Αλουμινόχαρτο
 • Καθρέφτης
 • Χαρτί και στυλό
 • Βελόνα και κλωστή
 • Σφυρίχτρα
 • Χάρτη της πόλης ή της περιοχής
 • Είδη για μωρά (τροφή, πάνες, μπιμπερό κλπ)
 • Είδη για ηλικιωμένους (φάρμακα, εφεδρικό ζευγάρι γυαλιών κλπ)

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ενημερωνόμαστε αναλυτικά από τους αρμόδιους φορείς για όλες τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε και να ακολουθούμε τις οδηγίες τους.

 

Δες περισσοτερα