Δώρα για ψήστες και bbq lovers

Δώρα για ψήστες

Δώρα για ψήστες και bbq lovers

Όλοι έχουμε στην παρέα ή στην οικογένεια μας ένα άτομο που όταν έρχεται η συζήτηση στο κομμάτι του φαγητού, πάντα μας μιλάει για τις ικανότητες του στο ψήσιμο. Οι περιγραφές δίνουν και παίρνουν και τα ψησίματά του έχουν μείνει “σίγουρα” στην ιστορία.  Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να τους κάνουμε ένα δώρο; Τι είναι αυτό που θα τους ξετρελάνει; Ξεκινώντας με την παραδοχή ότι έχει ήδη ψηστιέρα, ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα και πιο χρήσιμα δώρα για ψήστες ώστε να σε βοηθήσουμε.

Λαβίδα – Σπάτουλα – Πιρούνα κρέατος

Αυτά τα τρία αξεσουάρ είναι τα πιο βασικά για το ψήσιμο. Χρειάζονται για να πιάσεις το φαγητό ή να το γυρίσεις με προσοχή. Ανάλογα με το τι ψήνεις απαιτείται και το κατάλληλο εργαλείο. Με τη λαβίδα πχ μπορείς να γυρίσεις τα λουκάνικα ή τις μπριζόλες και με τη σπάτουλα τα μπιφτέκια και τα ψάρια. Η πιρούνα διευκολύνει στο να βγάζεις εύκολα το κρέας από τη φωτιά χωρίς να καείς. Ακριβώς επειδή είναι απολύτως απαραίτητα, είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη κάποια εργαλεία, αντί να χρησιμοποιεί ένα απλό πιρούνι. Εσύ μπορείς όμως να κάνεις τη διαφορά αγοράζοντάς του ανοξείδωτα, με ειδικές λαβές που να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες που σίγουρα θα τον βοηθήσουν πολύ.

Γάντια ψησίματος

Επειδή η θερμοκρασία που αναπτύσσεται είναι αρκετά υψηλή θα χρειάζεται σίγουρα μια προστασία στα χέρια. Τα γάντια ψησίματος είναι συνήθως μεγάλα και φτάνουν πιο ψηλά στο χέρι από τα κλασικά, ώστε να αποφεύγονται τα εγκαύματα. Τα γάντια καλής ποιότητας με δάχτυλα που καλύπτουν και τον καρπό είναι μια αρκετά καλή επιλογή και σίγουρα θα νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά.

Δώρα για ψήστες

Ποδιά ψήστη

Η ποδιά προστατεύει από λίπη και βρωμιές που μπορεί να τον πιτσιλίσουν και είναι αρκετά βολική για να σκουπίζει τα χέρια του εάν χρειαστεί. Μερικές φορές προστατεύει και από μικροατυχήματα πχ με μαχαίρια, αφού υπάρχει μια έξτρα προστασία πάνω από τα ρούχα. Οι ποδιές με τσέπες είναι οι αγαπημένες τους γιατί μπορούν να βάλουν μέσα εργαλεία και μικρά αντικείμενα. Εδώ μπορείς να γίνεις αρκετά δημιουργικός και να διαλέξεις ποδιές με αστεία μηνύματα ή και cartoon. Σκέψου τι του αρέσει και βρες την αντίστοιχη ποδιά.

Θερμόμετρο φαγητού

Ο έμπειρος ψήστης ξέρει “με το μάτι” εάν είναι έτοιμο το κρέας ή όχι. Όμως για περισσότερη σιγουριά το θερμόμετρο θα του λύσει τα χέρια κυρίως σε πιο απαιτητικές παρασκευές. Η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος είναι εκείνη που θα δείξει εάν είναι έτοιμο ή όχι. Σίγουρα ένα καλής ποιότητας θερμόμετρο θα βοηθήσει αρκετά την αυτοπεποίθησή του, ειδικά εάν τώρα ξεκίνησε να ασχολείται.

Σετ βέργες για σουβλάκια ή σούβλα

Γιατί να χρησιμοποιείς ξύλινα σετ για σουβλάκια ενώ μπορείς να διαλέξεις μεταλλικά; Αγόρασέ του ένα σετ με ανοξείδωτες βέργες  ώστε να μπορεί να φτιάχνει τα δικά του σουβλάκια ή κεμπάπ όποτε θέλει. Εάν πάλι έχεις καταλάβει ότι ενδιαφέρεται να ψήνει πιο μεγάλες ποσότητες κρέατος όπως αρνί ή κοκορέτσι, μια σούβλα θα είναι το καλύτερο δώρο. Διάλεξε μια με καλό ηλεκτρικό μοτέρ ώστε να τον διευκολύνεις και μην του δημιουργήσει απρόοπτα όσο ψήνει.

Δώρα για ψήστες

Εργαλεία για τη φωτιά

Μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας την κλασική εικόνα να ανάβει κάποιος τα κάρβουνα ή τα ξύλα με οινόπνευμα, όμως αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά εάν κάνουμε μπάρμπεκιου στην εξοχή. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν δοχεία εκκίνησης για κάρβουνα. Επίσης, υπάρχουν ειδικές λαβίδες για να μετακινείς τα κάρβουνα και φυσητήρες που βοηθούν και στο άναμμα αλλά και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Σετ καθαρισμού σχάρας και ψηστιέρας

Εξίσου σημαντική δουλειά στη διαδικασία του ψησίματος είναι και ο σχολαστικός καθαρισμός της σχάρας αλλά και της ψηστιέρας. Μια ειδική βούρτσα καθαρισμού με σκληρές τρίχες και ένα καθαριστικό για τις δύσκολες βρωμιές και τα λίπη θα τον βοηθήσουν να κρατήσει την ψηστιέρα του σαν καινούρια.

Bonus ιδέες για τους πιο “απαιτητικούς”

Εάν θες το κάτι παραπάνω και διαφορετικό σε δώρα για ψήστες και bbq lovers μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα από τα παρακάτω.

  • Είδη καπνίσματος, όπως σχάρα ή πλάκες καπνίσματος. Έτσι τα ψητά θα αρωματιστούν και θα αφήνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση.
  • Φόρμα για τέλεια σχηματισμένα μπιφτέκια
  • Ειδικές σχάρες σε σχήμα ψαριού, λουκάνικων κλπ
  • Εργαλείο για να μαλακώνει το κρέας και να ψήνεται ομοιόμορφα

Περισσότερα άρθρα