Πως να κατεβάσω τα καλοκαιρινά ρούχα οργανωμένα;

Πως να κατεβάσω τα καλοκαιρινά ρούχα εύκολα;

Πως να κατεβάσω τα καλοκαιρινά ρούχα εύκολα και οργανωμένα;

Ήρθε πάλι αυτή η εποχή του χρόνου με την αλλαγή στα χειμερινά και καλοκαιρινά μας ρούχα. Για αρκετούς είναι μια πολύ κουραστική διαδικασία και συχνά αναρωτιόμαστε: “Πως να κατεβάσω τα καλοκαιρινά ρούχα εύκολα και οργανωμένα;” Ειδικά εάν κάποιος έχει πολλά ρούχα και η οργάνωση δεν είναι το φόρτε του, καταλήγει με την ντουλάπα του να είναι σε ένα χάος. Όμως, εάν ακολουθήσεις απλά βήματα, θα έχεις ένα αποτέλεσμα που θα σε δικαιώσει και θα σε βοηθήσει και την επόμενη φορά που θα πρέπει να κάνεις αντίστροφη διαδικασία. Δες τα βασικά βήματα και tips.

Χρειάζεσαι χρόνο και υπομονή

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι ότι δεν είναι μια διαδικασία δεκάλεπτου. Ειδικά εάν δεν είναι ήδη οργανωμένα τα χειμερινά και τα καλοκαιρινά ρούχα. Επίσης σίγουρα πρέπει να έχεις υπομονή και να μην απελπιστείς. Ξεκίνα με καλή διάθεση, βάλε μουσική που σου αρέσει, φτιάξε το αγαπημένο σου ρόφημα και ντύσου άνετα.

Άδειασε το κρεβάτι σου

Θα χρειαστείς σίγουρα χώρο για τα ρούχα μέχρι να τακτοποιηθούν. Καθάρισε το κρεβάτι σου και άπλωσε πάνω μια καθαρή κουβέρτα ή ένα σεντόνι. Εάν προσπαθήσεις να βάλεις κατευθείαν τα πάνω ρούχα κάτω και αντίστροφα  -χωρίς να έχεις έναν χώρο για να κάνεις την δουλειά σου, σίγουρα θα γίνει κάποιο λάθος. Πολύ πιθανό το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μπερδευτείς χειρότερα ή και να καταστρέψεις κάποιο ρούχο καθώς το πιέζεις.

Μην μπερδέψεις τα χειμερινά με τα καλοκαιρινά στο κρεβάτι

Βγάλε όλα τα χειμερινά σου ρούχα και τοποθέτησέ τα στην μία πλευρά στο κρεβάτι. Στον υπόλοιπο κενό χώρο βάλε τα καλοκαιρινά. Μην τα πετάξεις όλα μαζί όπως να ‘ναι, γιατί μετά δε θα βρίσκεις άκρη και θα σου πάρει περισσότερη ώρα να τα οργανώσεις. Αν δεν έχεις τόσο μεγάλο κρεβάτι που να τα χωράει όλα ξεκίνα μόνο με τα χειμερινά. Όταν τακτοποιηθούν θα δεις ότι θα περισσέψει χώρος και για τα υπόλοιπα.

Πως να κατεβάσω τα καλοκαιρινά ρούχα εύκολα;

Ξεκαθάρισε τα χειμερινά και οργάνωσέ τα

Μία από τις πιο σημαντικές δουλειές είναι να κατηγοριοποιήσεις τα ρούχα. Πάρε τα ρούχα σου ένα ένα, δίπλωσέ τα και φτιάξε μερικές στοίβες. Μια στοίβα με πουλόβερ, μια με παντελόνια, μια με μπλούζες κλπ. Αυτό θα σε βοηθήσει για διάφορους λόγους. Αρχικά εάν τα τοποθετείς ανά κατηγορία θα έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, άρα οι τελικές στοίβες θα έχουν συμμετρικό σχήμα και θα μπαίνουν πιο εύκολα στη ντουλάπα γλιτώνοντας χώρο.

Επίσης με αυτή τη διαδικασία θα δεις ποια ρούχα είναι αυτά που δεν φοράς, δεν σου αρέσουν, δεν σου κάνουν ή είναι πλέον φθαρμένα. Αυτά θα τα βάλεις σε μια άκρη και έτσι θα κερδίσεις και άλλο χώρο στη ντουλάπα σου. Εκτός αυτού την επόμενη φορά που θα κατεβάσεις τα χειμερινά θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία.

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο μπορείς να κρατήσεις σε μια άκρη τα ρούχα που είναι πιθανό να βάλεις σε μια πιο κρύα μέρα όπως τα ζακετάκια. Τα ρούχα που είναι για μια ενδιάμεση θερμοκρασία καλό είναι να μπουν ξεχωριστά, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα όταν θα αρχίζει να αλλάζει και πάλι ο καιρός.

Όταν τελειώσεις από αυτό μπορείς όσα ρούχα θα κρατήσεις να τα τοποθετήσεις σε ειδικές σακούλες που βγαίνει ο αέρας για επιπλέον οικονομία χώρου και ασφάλεια.

Καθάρισε την ντουλάπα καλά

Πριν ξαναβάλεις μέσα τα ρούχα καθάρισε καλά την ντουλάπα από σκόνες και βρομιές. Αν έχεις στο σπίτι, χρησιμοποίησε μαντηλάκια καθαρισμού ή ένα ήπιο καθαριστικό που να είναι συμβατό με το ξύλο ή το υλικό της ντουλάπας σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις αρωματικά ή κάποιο αιθέριο έλαιο πριν βάλεις μέσα τα πράγματα σου. Τα ρούχα σου θα είναι όλα καθαρά και δε θα ήθελες όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσεις ξανά να είναι λερωμένα ή να έχουν άσχημη μυρωδιά.

Ξεκαθάρισε τα καλοκαιρινά

Ακολούθησε την αντίστοιχη διαδικασία που έκανες για τα χειμερινά. Αν είχες κάνει αυτή τη διαδικασία όταν τα ανέβασες θα παρατηρήσεις ότι είναι πολύ εύκολο να έχεις τον έλεγχο. Δες τι από αυτά μπορεί να φορεθεί και φέτος και τι ταιριάζει πάνω σου. Ξεχώρισε σε μια άκρη τα ρούχα που θα φορέσεις πρώτα, ώστε να ξεκινήσεις από αυτά για το σιδέρωμα και την τοποθέτησή τους σε κρεμάστρες.

Πως να κατεβάσω τα καλοκαιρινά ρούχα εύκολα;

Μην ξεχάσεις αξεσουάρ και πιτζάμες

Οι πιτζάμες βρίσκονται συνήθως σε κάποιο συρτάρι μας. Έτσι είναι πολύ πιθανό να ξεχάσουμε να τις φυλάξουμε και αυτές. Εκτός εάν αυτό το συρτάρι είναι μεγάλο και χωράνε όλες, οπότε τις κρατάς όλο τον χρόνο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τσεκάρεις τα αξεσουάρ σου. Αν δεν έχεις ειδικό συρτάρι, που θα ήταν η καλύτερη λύση, τότε σίγουρα θα πρέπει να φυλάξεις κάποια αξεσουάρ που τα χρησιμοποιείς μόνο τον χειμώνα όπως τα κασκόλ.

Κάνε έναν τελικό έλεγχο

Όταν θεωρείς ότι έχεις τελειώσει με τις στοίβες των ρούχων και έχεις αποφασίσει τι θα κρατήσεις, κάνε έναν γενικό έλεγχο. Δες μήπως κάτι σου έχει ξεφύγει. Δες που χωράει τι και κράτα κάπου εύκολα προσβάσιμα τα ρούχα που λέγαμε παραπάνω τα οποία είναι για άνοιξη ή φθινόπωρο.

Bonus για μαμάδες

Εάν είσαι νέα μαμά μην απελπίζεσαι. Τα παιδιά μεγαλώνουν με τρομερούς ρυθμούς όπως ξέρεις. Ξεχώρισε τι μπορεί να χρειαστείς για μικρότερα αδέρφια και τα υπόλοιπα δώρισέ τα. Μην το αμελήσεις γιατί σίγουρα θα σου χρειαστεί χώρος.

Όπως βλέπεις εάν οργανωθείς λιγάκι, θα είναι όλα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αντίστοιχη διαδικασία μπορείς να ακολουθήσεις και για τα χειμερινά όταν έρθει η ώρα. Το κλειδί είναι η σωστή οργάνωση και η καλή διάθεση. Εξάλλου, έτσι μπορεί να ανακαλύψεις ότι σου χρειάζονται νέα ρούχα, άρα είναι ώρα για shopping.